Swift álnéven (I.)
2014. október 29. írta: Csubi8

Swift álnéven (I.)

SA-310-GL-3t-1984-2-m.jpg_2126x1425

Mint arról már az egyik cikkben írtam, elég sok néven futott a Swift és amikor elkezdtem mélyére ásni a dolognak, egy olyan kesze-kusza útvesztőt és labirintust találtam, amelyből egyetlen kiút létezik, mégpedig a diliház. Garantálom, hogy nincs olyan autószakértő ember, aki el ne vérezne ezen a fronton, mégis megpróbálkozom a lehetetlennel. Ezt az autót ugyanis csak az nem gyártotta (saját név alatt), aki nem akarta.

Első generáció

Kezdjük ott, hogy NEM a Suzuki Swift volt az első! 1983-ban az autó (hívjuk csak így: az autó) SA-310 (és/vagy SA-413) néven futott. Sőt ráadásul rögtön két fajta változatban (ami leginkább a hűtőmaszk és az első lámpa különbségéből adódik), persze ezeket felszereltség és aztán a felvevő piac miatt készítették így.

 

Fontos megjegyezni, hogy az autót először kizárólag Japánban árusították, majd rájöttek, hogy egy kódot (SA-310) sokkal nehezebb megjegyezni, mint egy hangzatos nevet... így elérkeztünk a káoszhoz...

...az autó csak 1986-ban kapta meg a Swift nevet (magyarul: fürge), de ettől még Japánban (és bizonyos országokban) Suzuki Cultus-nak nevezték (1985)...

...vagy máshol Suzuki Forsa-nak...

...és ugye itt a "másik orrú" Forsa...

...de volt ez Pontiac Firefly is...

 ...vagy Chevrolet Sprint...

...egyébként később a Chevrolet is kiadta a "megőrülsz" GTi változatot (Chevrolet Turbo Sprint)...

...inter-cooler nyílás megvan a motorháztető elejénél? :) ...

 ...és akkor majdnem elfelejtettem a Holden Barina típust...

 ... vagy az Isuzu Geminett-et...

 ... és már-már szégyenlem, hogy nem előbb említettem a Suzuki Khyber-t...

 

Szóval nemcsak attól gyönyörű az egész, hogy az egész világ kapott belőle mindenféle néven, hanem hogy még a Suzuki is több néven gyártotta. Ezért elég nehéz ezt kibogozni, sőt biztos vagyok benne, hogy a blog posztolása után még fogok kapni leveleket olyan típusokról, amelyek valójában az első Swift-et takarják. Azt is nehéz meghatározni, hogy meddig gyártották, hiszen a világ különböző tájain eltérő ideig maradtak gyártósorokon az autók, de nagyjából 1990-ig.

Ennél még sokkal érdekesebb lesz a következő cikk, amikor a következő generációs Swifteket nézzük meg, persze álruhában/álnéven. ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://suzukiswift.blog.hu/api/trackback/id/tr316841303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása